www.pestiautok.hu - Az autós blog és portál

Jön a Magnit Magyarországra - munkahelyek ezrei szűnnek meg?


magnitFelröppent a hír, hogy elképesztően nagy orosz cég jön Magyarországra - munkahelyek ezrei szűnnek meg, ezért utána jártunk, hogy mi van a hír mögött. Az mindenki előtt ismert tény, hogy hazánkban- közfoglalkoztatottság ide, vagy oda-, még mindig nagyon magas a munkanélküliség, ezért nem véletlen, hogy a magyar dolgozók, akik még rendelkeznek munkával, minden hírre felkapják a fejüket, és kiértékelik, hogy vajon rájuk veszélyes lehet-e, ha ez, vagy az történik. Természetesen a címbe szereplő hír elsősorban a szakmabelieket érinti, azaz a kamion vezetőket. Számukra ténylegesen húsba vágók lehetnek azok a következmények, amelyek egy ilyen méretű cég hazai letelepedésének velejárói lehetnek.


Annyit már az elején el kell mondanunk, hogy a hír nem légből kapott, ugyanis a Nemzeti Külgazdasági Hivatal részéről is megtörtént egy bejelentés, amely alátámasztja a hír valóság tartalmát. Tehát lényegében biztos, hogy jön a Magnit, amely Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, amely jellemzően, viszonylag kis árukínálat mellett, óriási forgalmat bonyolít le, köszönhetően a jó árstruktúrának. A cég terve logikus következménye a tevékenységüknek, ugyanis számukra egyre fontosabb, hogy legyen az orosz határon túl, valamelyik uniós országban egy lerakata, egy logisztikai központja, ahol az uniós országokban beszerzett termékeket raktározni tudja, majd onnan saját kamion-flottájával- mely nem kevesebb, mint 1000 kamionból fog állni-, szállítja el az oroszországi üzlethálózatába. Magyarország eddig is kiemelt partnere volt a cégnek, ugyanis nem kevesebb, mint 12 millió euró értékben vásárolt késztermékeket az országban, főként konzerveket, friss zöldségeket, gyümölcsöket, húskészítményeket, pezsgőt, és ne felejtsük ki a tokaji bort sem.

A cég megjelenése Magyarország, tudatos kelet felé való nyitásának a következménye. A Magnit a tervek szerint legalább 1500 új munkahely megteremtésére tett ígéretet, illetve arra, hogy minél több magyar alvállalkozóval is együtt fog működni. Természetesen a magyar kormány részéről is történtek ígéretek, így többek között az, hogy a lehetőségek keretein belül minden segítséget megadnak a vállalt tevékenységéhez, illetve a beruházásaihoz. Külön jó hír, hogy a Magnit a letelepedése helyéül Kelet-Magyarországot választotta, amely munkanélküliség szempontjából az egyik legrosszabb helyzetben lévő terület.
Természetes a magyar kamionosok nem biztosak abban, hogy nekik is jó lesz a Magnit megjelenése az országban. A kérdés, hogy „Elképesztően nagy orosz cég jön Magyarországra - munkahelyek ezrei szűnnek meg?”, számukra mindaddig ott fog lebegni a fejük fölött, amíg biztos válasz nem születik rá. A leginkább attól tartanak, hogy az ő érdekeiket senki sem fogja védeni, legalább is ez derül ki a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének nyilatkozatából. Ők félnek a keleti nyitás következményeitől, amely véleményük szerint a piacvesztésben fog megnyilvánulni. A választ az idő fogja megadni.