Biztosítási kötvény fogalma


Napjainkban a megnövekvő ügyféligényeknek és a felgyorsult életvitelünknek köszönhetően egyre több biztosító egyre több biztosítási ajánlatából választva köthetünk biztosítás szerződést. Az emberek nagy része ezt meg is teszi így egyre több biztosítási kötvény kerül kibocsátásra. Érdemes mindent megvizsgálni a biztosítási kötvényekkel kapcsolatosan, hiszen nem árt, ha mindennel tisztában vagyunk.


A biztosítási szerződés bármennyire is furcsa az ügyfél kezdeményezésére jön létre. Az ügyfél tesz ajánlatot a biztosító számára, melyet a biztosítónak 15 napon belül kell elbírálnia. Az ajánlat egyben az ügyfél részéről egy szerződés kötési szándéknyilatkozat. Amennyiben a biztosító nem utasítja el az ajánlatot úgy a szerződés visszamenőleges hatállyal létrejön. A biztosítási szerződés létrejöttét igazoló okirat a biztosítási kötvény.

A biztosítási kötvény az ajánlat alapján készül így tartalmazza a legfontosabb adatokat, mint a szerződő felek adatait, a vállalt kockázati elemeket, és a biztosítási díj nagyságát, díjfizetés módját, és gyakoriságát. A biztosítási kötvény, bár a neve ezt sugallja, nem számít értékpapírnak, elvesztését másolattal pótolják.

Nagyon fontos, hogy a biztosítási kötvény kézhez vételét követően a benne szereplő adatokat azonnal ellenőrizze, és eltérés esetén azt a biztosító felé minél hamarabb jelezze. A kötvény az amivel kár esetén igazolni tudja a biztosítás meglétét, így az adatok ellenőrzése kiemelten fontos. Ezen kívül a biztosítási kötvényt érdemes olyan helyen tartani, mely könnyen hozzáférhető. Fontos, hogy a kötvény elvesztése esetén azonnal kérjen másolatot a biztosító társaságtól.