Biztosítás története és kialakulása


Amennyiben azt vesszük figyelembe, hogy az ember mikor teremtette meg az első klasszikus közös kockázatviselésű csoportot, akkor azt lehetne mondani, hogy a biztosítás az emberiséggel egyidős. Ezt azonban nem lehet ennyire egyértelműen kijelenteni. Az emberiség kezdetén az ember csak annyi javat állított elő amennyi a létfenntartásához szükséges volt. Így a biztosítás nem nagyon bírt nagy jelentőséggel. Az ókor jelentette az első igazi áttörést, amikor már megjelent a magánvagyon is. A magánvagyon megjelenésével egy időben a gazdagabb kereskedők csoportokat alakítottak ki, hogy az őket ért kár esetén a veszteséget közösen viseljék. Ezek a csoportok már nagyban hasonlítottak a mai kockázatviselési csoportokhoz.


Az élet fejlődése magával hozta ezeknek a csoportoknak a fejlődését is, és a XII. századtól kezdve már a közös kockázatviselésben olyan elemek is megjelentek, mint a tűz által okozott kár, az ellopott állatok miatt keletkezet kár, de ebben az időben már jelen volt a temetési költségekre való hozzájárulás is. A mai köztudatban élő klasszikus biztosító a XVII. században alakult meg. Az akkor megalkotott hajó- és szállítmánybiztosítási központot Edward Loyd hozta létre. A Loyd napjainkban is ez egyik legnagyobb biztosító társaság.

Az újkori biztosítás hazánkban a szocialista régióhoz hasonlóan alakult, fejlődött. Ezekben az országokban a biztosítás állami kézben volt, monopol helyzetet élveztek. A rendszer gyengülése, majd bukása aztán elindította Magyarországon is a biztosítók rohamos fejlődését. Sorra jelentek meg a külföldi tulajdonossal rendelkező hazai leányvállalatok, melyek napjainkra olyan biztosítási kínálatot tárnak elénk, melyből mindenki ki tudja választani az élethelyzetének, anyagi lehetőségeinek, és igényeinek leginkább megfelelőt.

Mivel a monopol helyzet már régen megszűnt a biztosítók között rendkívüli verseny alakult ki az ügyfelek kegyeiért. A versenyben, ha okosan döntenek, akkor az igazi győztesek maguk az ügyfelek lehetnek, hiszen könnyedén választhatnak a biztosítók kínálatából. A megfelelő döntéssel nem csak többletszolgáltatáshoz juthatnak, de jelentős díjkedvezményt is elérhetnek. Az oldalunkon működik egy rendszer, mely szinte az összes biztosítási igénynek megfelelően a megadott adatok alapján pillanatok alatt mutatja meg az adott biztosítási módozat valamennyi ajánlatát. A rengeteg ajánlat közül Ön könnyedén választhatja ki a leginkább megfelelőt.