Az olaj ára jelentősen csökkent


Nagymértékben, az olaj ára több mint három százalékkal csökkent, azt követően, hogy a többség a vasárnapi görögországi népszavazáson a hitelezők reformjavaslatait elutasította. Ám a kínai tőzsdék mélyrepülése szerepet játszott az áresésben illetve az iráni atomprogramról szóló esetleges megállapodás is egyaránt.


Közvetve az olajárra a görög „nem” is hatással volt, hiszen az ország euróövezeti tagságát kétségessé tette, ami az eurót a dollárral szemben gyengítette. Abban az esetben, hogyha a dollár erősödik, akkor többször az árutőzsdéken csökken a termékek, először is az olaj ára, mert drágábbá válik az energiahordozó azoknak, akik nem dollárban fizetnek érte.

Az északi – tengeren Brent alaptípusból egy hordó – ami 159 liter – 2, 04 dollárról 58, 28 dollárra csökkent az ára hétfő délutánra. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) fajtát 53, 91 dollár áron hegyezték New Yorkban hétfőn. Ami meglepő, 3 dollár 2 centes csökkenés a csütörtöki záró értékhez képest. Június közepe óta a kínai tőzsdemutatók közel 30 százalékot estek, részben azért, mivel az utóbbi időszakban rég nem látott ilyen mértékben lassult a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése.  Az olaj iránti globális keresletet is gyengíti mindez.

A sanghaji illetve a sencseni tőzsdék mélyrepüléséhez hozzájárul továbbá az is, hogy korábban – kormányzat biztatására -, a tőzsdén számos kisbefektető megjelent, felhajtva az árfolyamokat. Június közepén tört meg a kínai tőzsdék szárnyalása és átfordult mélyrepülésbe. AZ olajárakat tovább nyomja az is, hogy az üzemelő fúrótornyok száma először nőtt több mint 7 hónapja az Egyesült Államokban. Ez azt jelzi, hogy a kitermelőket a magasabb nyersolajárak „visszacsalogatják” a kutakhoz.

A hat nagyhatalomnak abban az esetben, ha sikerül megállapodniuk Iránnal a perzsa ország atomprogramjáról, és az országot sújtó nemzetközi szankciókon könnyítenek, a világpiacra még több olaj kerül, bővítve az amúgy is masszív kínálatot. A Morgan Stanley bankcsoport elemzése szerint - megegyezés esetén - Irán napi 500 - 700 ezer hordó olajat exportálhat 2015 végétől, 2016 elejétől kezdődően.